Ga naar boven

Wat dekt je zorgverzekering tijdens je vakantie in het buitenland?

Het is weer de tijd van het jaar: we gaan zorgverzekeringen vergelijken en waar nodig overstappen. Maar hoe neem je je vakanties naar het buitenland mee in je zorgverzekering? Mocht er onverwachts wat gebeuren, wil je goed gedekt zijn en niet een hoge rekening op je deurmat vinden als je thuiskomt. Daarom leggen wij je uit waar je op moet letten bij het uitzoeken van een zorgverzekering.

Wat dekt je zorgverzekering tijdens je vakantie in het buitenland?

Wat wordt sowieso verzekerd?

We hopen natuurlijk dat er niks gebeurt als we op vakantie gaan. Maar mocht dit onverwachts toch zo zijn, waar ben je dan op voorbereid? Als je een Nederlandse basisverzekering hebt, mag je er vanuit gaan dat de kosten voor spoedeisende medische hulp in het buitenland worden vergoed. Dit geldt wel alleen voor spoedeisende hulp, waarbij je onverwacht direct moet worden opgenomen in het ziekenhuis en je niet eerst terug kan reizen naar Nederland.

Goed om daarbij te weten is dat de behandeling die je krijgt alleen vergoed wordt tot aan het bedrag wat je in Nederland voor dezelfde behandeling zou moeten betalen. En in veel landen is zorg duurder dan in Nederland. Daarnaast heeft Nederland afspraken met een aantal zogeheten ‘verdragslanden’. De gemaakte afspraak is dat deze landen elkaars verzekerden helpen als ze zorg nodig blijken te hebben. In deze landen heb je dus recht op medische zorg uit het basispakket uit het desbetreffende land.

Welke extra kosten moet ik rekening mee houden?

De basisverzekering helpt je dus gelukkig al een eindje op weg. Maar vergeet niet dat zorg- en voornamelijk ziekenhuiskosten per land enorm verschillend zijn. Zeker als je een ander continent bezoekt, kan dit drastisch hoger of lager zijn. Azië is een voorbeeld van een goedkoop continent, al is de kwaliteit van de zorg niet van het niveau dat wij in Nederland gewend zijn. De Verenigde Staten is een voorbeeld van een duur continent, waarbij je zorgkosten door het plafond zullen schieten.

Daarnaast zijn er nog verschillen tussen een openbaar ziekenhuis en een privékliniek. In Azië zou het aan te raden zijn om naar een privékliniek te gaan wanneer dit nodig is. De kwaliteit is hier een stuk beter, maar daarbij ligt de prijs ook een stuk hoger. Dit kan ook een stuk hoger zijn dan de Nederlandse zorgkosten. Ook als je in Europa op vakantie gaat, is het goed om dit van tevoren te checken. In een aantal Europese landen worden toeristen vaak naar een privékliniek gebracht.

Hoe kan ik gerust (verzekerd) op reis?

Om zeker te weten dat je goed verzekerd bent op je vakantie in het buitenland, kan je kiezen uit twee opties: een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering is verschillend in hoogte van de vergoeding. Bij de ene wordt de volledige kostprijs vergoed, maar bij de andere is dit (slechts) een aantal keer het Nederlands markttarief. En dit zal niet in alle landen of continenten genoeg zijn om de kosten te kunnen vergoeden.

Een reisverzekering daarentegen zal meestal de volledige kostprijs vergoeden. Daarbij worden ook de kosten van het eigen risico vergoed, iets wat een aanvullende zorgverzekering niet zal doen. Een ander voordeel van een reisverzekering is dat je dit op elk moment van het jaar kan afsluiten. Het nadeel aan een reisverzekering is dat het dubbelop kan zijn met je bestaande zorgverzekering.

Ben jij er al helemaal klaar voor om vóór 31 december je nieuwe zorgverzekering af te sluiten? Check dan ook zeker hier nog even alles wat je moet weten over de zorgpremies van 2021. Succes en alvast een hele fijn reis gewenst! 

Geplaatst op: 30 november 2020
Geplaatst door: Amanda van Loon
Deze pagina delen: