Ga naar boven

Vrijheid, blijheid (en veiligheid) in de camper

De afgelopen jaren was de camper al met een opmars bezig, maar dit jaar is de populariteit van het vakantiehuisje op wielen geëxplodeerd. Niet eerder werden er zoveel campers verkocht als in 2020. Met een camper kun je immers je vakantie helemaal zelf en coronaproof regelen. Een camper is vrijheid, blijheid en veiligheid.

Vrijheid, blijheid (en veiligheid) in de camper

Slow travel

Met camper op vakantie is bovendien hip, want het is een manier van slow travel. In gewoon Nederlands: lekker rustig aan. De vakantie begint al op het moment dat je instapt en je hoeft ook niet naar Zuid-Frankrijk te jakkeren om de drukte, stress en sleur van alledag achter je te laten. Kamperen op jouw manier, op de plek waar jij wil. In Nederland of daarbuiten. Zo hoort vakantie te zijn: lekker ontspannen.

 

Vrijheid, blijheid (en veiligheid) in de camper

 

Type campers

Zoveel mensen, zoveel wensen. En dat geldt ook voor campers. Die zijn er in allerlei groottes, uitvoeringen en prijsklassen. Grofweg zijn er vier types te onderscheiden: de buscamper, de alkoofcamper, de integraalcamper en de half-integraalcamper. De buscamper is een bestelbus die omgebouwd is tot camper. Een alkoofcamper heeft een slaapgedeelte boven de cabine waar de chauffeur en bijrijder zitten. Bij een integraalcamper is de cabine en het camperdeel één geheel. De half-integraal camper is een mix van de alkoof- en integraalcamper.

 

Bukken of niet

Hoe groter de camper, hoe luxer de uitvoering kan zijn. De basis voor elke camper is min of meer gelijk: je kunt erin leven, slapen en koken. De grotere uitvoeringen hebben een eigen toilet en badkamer en bieden plaats aan meer mensen. Een mini-vakantiehuisje dus. In een grote camper kun je ‘gewoon’ rondlopen zonder je hoofd te stoten. In een kleinere (bus)camper moet je misschien bukken, maar het kan ook zijn dat er een uitschuifdak op zit wat nét de hoofdruimte biedt die je nodig hebt.

 

Vintage ‘camperen’

Niet alleen de nieuwe campers zijn populair, je ziet ook steeds vaker retrocampers verschijnen, zoals oude Volkswagenbusjes. De oldtimers worden met liefde gepimpt om er daarna nostalgisch mee rond te trekken, door Nederland of net daarbuiten. Meestal is de inrichting basic en kun je er ook niet in staan, maar dat boeit de vintage-camperaar niet. Het is een way of life en slow travel pur sang. Met zo’n oudje op pad is net als ‘echt’ kamperen, dus af en toe een beetje aanpassen en grotendeels buiten leven hoort er gewoon bij.

 

Vintage ‘camperen’

 

Campers: booming business

Het jaar 2020 is nu al het beste jaar ooit voor de camperbranche in Nederland. Hans Louwers, woordvoerder van de branchevereniging Kampeer en Caravan Industrie (KCI): ,,Er zijn op dit moment al meer campers verkocht dan in heel 2019, wat een topjaar was.” De verkoop van campers verdubbelde in tien jaar tijd. Momenteel rijden er 130.000 campers in Nederland rond.

De coronacrisis veroorzaakte in het begin nog een dip (minus 40 tot 50 procent), maar de verkoop veerde helemaal op nadat bekend werd dat campings weer open mochten gaan. Louwers: ,,Met de camper op vakantie is heel coronaproof: je hebt je eigen veilige reiscocon.” In augustus steeg de verkoop van campers met meer dan 80 procent in vergelijking met augustus vorig jaar. Hetzelfde geldt voor juni en juli. ,,De branche is snel uit de dip gekomen, 2020 is een heel goed jaar voor de camperbranche”, stelt Louwers tevreden vast.

 

Kopen of (ver)huren

Steeds meer mensen dromen van een eigen camper. Lijkt jou dat ook wat, maar zou je het eerst willen uitproberen voordat je eentje aanschaft? Bij veel camperverkopers kun je campers huren. Ook zijn er diverse camper-verhuursites, zoals Camptoo, Goboony en Paul Camper waar je een exemplaar van een particulier kunt huren. En ben je eenmaal trotse eigenaar van zo’n camper, dan kun je overwegen hem te verhuren. Dan wordt je eigen camper een Airbnb op wielen en kun je de onderhoudskosten drukken en je droom waarmaken.

 

Training ‘camperen’

Leuk, zo’n camper, maar het zijn bakbeesten vergeleken met je eigen auto. Om veilig en zelfverzekerd(er) op pad te gaan, is een camper-rijvaardigheidstraining wellicht een optie. Tijdens zo’n training leer je manoeuvreren met de camper, bochten rijden, achteruit rijden en parkeren. Onder meer Cosse Camper uit Nieuw-Weerdinge, camperclub NKC en camperkenner Arie-Piet Noordegraaf bieden deze trainingen aan. Noordegraaf geeft tijdens de Camper Caravan Wereld lezingen over veilig op pad met campers.

 

Heeft u behoefte aan nog meer tips?

Bekijk dan één van onze andere tips op https://www.reisenco.nl/tips/

Geplaatst op: 14 september 2020
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:

Meer zoals dit:

Deze pagina delen: