Ga naar boven

Eerste keer kamperen met tent: wat heb je nodig?

Kamperen is vrijheid. Je kunt elke dag slapen op een andere plek, elke dag een nieuw stukje verkennen van het land waar je verblijft. Geen wonder dat alleen Nederland al ruim 3,5 miljoen actieve kampeerders kent. Nog nooit gekampeerd met een tent maar van plan om daar verandering in te brengen? Wij zetten op een rijtje wat in ieder geval goed is om mee te nemen.

Heerlijk slapen

Lekker slapen is goud waard, zeker tijdens een welverdiende vakantie. Voor kamperen is een goede slaapondergrond daarom belangrijk. Zoals een luchtbed. Die zijn -leeggelopen- makkelijk op te vouwen tot zeer compacte pakketjes. Je hebt wel een pomp nodig, al zijn er luchtbedden die een ingebouwde elektrische pomp hebben. Een isolatiemat onder het luchtbed is aan te raden, aangezien lucht niet goed isoleert en de grond ‘s nachts koud kan zijn.

Luchtbedden zijn relatief zwaar, dus ga je al wandelend rondtrekken dan is slaapmat een betere optie. Die zijn er in verschillende dikten en afmetingen. Kies jouw slaapzak op basis van demping en isolatie. Check voor het plaatsen van de tent overigens altijd of er geen dennenappels, stokken of stenen onder de tent komen te liggen. Die kunnen niet alleen de tent en het matje beschadigen, ze kunnen het slapen ook een stuk minder comfortabel maken.

Keuze uit slaapzakken is er volop. Verschillend qua model, gewicht en prijsklassen. En voor verschillende temperaturen. Verdiep je daarom goed in de gemiddelde weerstatistieken van de plek waar je naartoe gaat voordat je een slaapzak koopt. Je wil niet de tent uit zweten in een zomers Frankrijk omdat je slaapzak te warm is.

Eerste_keer_kamperen_met_tent

Check voor je de tent opzet of er geen stenen of stokken in de weg liggen. Foto: Pixabay

Juiste tent

Ook de keuze uit tenten is groot. Ben je van plan om (lopend) van camping naar camping te lopen, dan is een lichtgewicht tent inclusief polyester tentdoek prettig. Is het de bedoeling om een langer tijd op één camping te staan, dan kun je kiezen voor een grotere (familie)tent met katoenen tentdoek. De kwaliteit van tenten verschilt nog wel eens, dus laat je goed informeren en zoek online recensies.

Goed grondzeil

Het is letterlijk en figuurlijk een ondergeschoven kindje, maar wél belangrijk voor een goede kampeerervaring. Het grondzeil. Het beschermt tegen onder andere ongedierte en natte grond. Je wil niet dat ze snel stuk gaan door bijvoorbeeld kiezels of stokken, dus investeer in een grondzeil dat sterk is. Dat hoeft niet duur te zijn. Zeker niet als je met een klein tentje de hort op gaat heb je al voor een paar euro een goed zeil.

Haringen

Elke tent heeft scheerlijnen die je kunt vastzetten met haringen, zodat hij niet de camping over stuitert bij een fikse storm. Maar koop niet de eerste de beste haringen die je ziet. Houd rekening met de hardheid van de grond waarop je verblijft en koop haringen met de juiste stevigheid. Het zou toch zonde zijn als je ze krom slaat op harde ondergrond en je de tent niet kunt vastzetten omdat je net de verkeerde haringen bij je hebt.

Nog beter: een mix van verschillende soorten haringen. Zo ben je op verschillende situaties voorbereid als je rondtrekt.

Eerste_keer_kamperen_met_tent

Spelende kinderen op de camping. Foto: Pixabay

Eenvoudig koken

Hoe minder je mee hoeft te leuren tijdens een tentvakantie, hoe beter. Dus: lang leve eenpansgerechten. Als je voor vertrekt een aantal gerechten opslaat op je telefoon, hoef je verder alleen nog maar een eenpitter en een pan mee te nemen. Plus nog wat basis kookgerei zoals een snijplank, snijmes, spatels, borden, bekers en bestek.

Ga je met de auto van camping naar camping, dan is bijvoorbeeld de Cobb barbecue een tip. Licht qua gewicht, handig om mee te nemen en ook handig om te verplaatsen als het vuur al brandt – de buitenkant wordt niet overal warm. Je kunt ook kiezen voor een veelzijdige gasbarbecue, zoals de compacte party grill van Campingaz. Natuurlijk zijn er ook kleine fornuisjes te koop, voor wie dat toch het makkelijkst vindt.

Eerste_keer_kamperen_met_tent

Koken tijdens kamperen. Foto: Pixabay

Multifunctioneel zakmes

Het is geen must om te kopen, maar de kans is groot dat je er blij van wordt. Een multifunctioneel zakmes. Daarmee heb je kurkentrekker, blikopener, flesopener, mes, pincet, schaar, tandenstoker en meer in één. En je draagt het allemaal mee in je jas- of broekzak.

Waszakjes

De inhoud van een rugzak of weekendtas een beetje overzichtelijk houden tijdens het kamperen, kan een uitdaging zijn. Veelal ontstaat er toch een zoek- en grabbeltocht in de tas. De oplossing: waszakjes. Zo maak je pakketjes kleding: een pakketje met sokken, een pakketje met t-shirts enzovoorts.

En natuurlijk: vergeet niet een waszakje voor de vuile was. Neem een tube wasmiddel mee en je kunt tijdens de vakantie een handwas ‘draaien’.

EHBO

Een ongelukje zit in een klein hoekje, ook tijdens kamperen. Al is het alleen maar voor de pleisters: zorg dat je een EHBO-reiskit bij je hebt. Stop daar ook wat paracetamol in – altijd handig om te hebben. En vergeet de deet en tekentang niet!

Geplaatst op: 9 juli 2020
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:

Meer zoals dit:

Deze pagina delen: