Ga naar boven

De 10 leukste kerstmarkten in het noorden

Gezellig met het hele gezin of een groepje vrienden naar een kerstmarkt? Daarvoor hoef je niet naar de andere kant van het land of Duitsland, maar reis je gewoon af naar Drenthe, Friesland of Groningen. Hier worden namelijk tig leuke, knusse en gezellige kerstmarkten georganiseerd. Waar je moet zijn? Wij zetten de 10 leukste kerstmarkten in het noorden voor je op een rij:

De 10 leukste kerstmarkten in het noorden

12 t/m 15 december | Winterfair in Harkema (Friesland)

Het thema van de Winterfair in Harkema is ‘landelijk onthaasten’ dus dat kan niet anders dan een ontspannen sfeertje opleveren. Maar op deze kerstmarkt bij Openluchtmuseum De Spitkeet is ook van alles te doen en beleven. Volg de workshop kerststukjes maken (voor volwassenen en kinderen), geef een draai aan het rad van avontuur, kijk naar demonstraties van yogalessen, schoonheidsbehandelingen en nekmassages. Shoppen kan er natuurlijk ook en krijg je honger? Er zijn allerlei winterse lekkernijen te krijgen zoals oliebollen en erwtensoep.

De toegang is gratis.

14 t/m 16 december | Kerst in Heerenveen

Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in Heerenveen loop je langs traditionele kersthuisjes, kraampjes en de kerststal terwijl je een slok neemt van je glühwein. Het hele centrum van de Friese ‘schaatshoofdstad’ bruist drie dagen lang van de kerstactiviteiten. Leuk extraatje bij deze markt is de ijsbaan die de toepasselijke naam Kleintje Thialf draagt. Dit driedaagse kerstfeest vindt plaats op het Ernst van Harenplein, aangrenzend aan het Museum Heerenveen dat trouwens ook leuk is om te bezoeken.

Toegang is gratis. Betaald parkeren in het centrum kan op het Molenplein, Burgemeester Kuperusplein en Gashouderspleinof of in parkeergarage Geerts Willigen.

15 december | Traditionele kerstmarkt op Texel

Het is al jaren een mooie traditie: de kerstmarkt in Oosterend op waddeneiland Texel. Loop van 16:00 tot 20:00 uur door de pittoreske straatjes rondom de grote kerk en bezoek de leuke kraampjes. Wanneer de de schemering valt, worden overal kleine lichtjes ontstoken en waan je je jaren terug in de tijd. Wandel rustig langs de feestelijk versierde kraampjes waar je terecht kunt voor allerlei eilandproducten en handgemaakte kerstversieringen. Luister naar de kerstmuziek onder het genot van een lekker drankje en ga op in de gemoedelijke sfeer van het eiland.

Toegang is gratis. Je vindt de kerstmarkt in de straatjes rondom de grote kerk.

15 december | Verlichte optocht met praalwagens in Hoogeveen

Kom helemaal in de kerststemming tijdens de Noorderlichtjesparade in Hoogeveen. Zaterdag 15 december kun je vanaf 18:30 uur allerlei verlichte praalwagens bewonderen in het centrum van de Drentse stad. Het thema is dit jaar ‘bling bling’. Maar liefst 20 praalwagens komen langs, aangevuld met drie muziekkorpsen en een groot animatieteam. Pas op: dit evenement trekt jaarlijks tienduizenden mensen. Dat belooft wat!

Toegang is gratis. In het centrum van Hoogeveen zijn meerdere parkeerterreinen en parkeergarages waar je betaald kunt parkeren.

15 & 16 december | Kerst op een unieke locatie: Vesting Bourtange!

De kerstmarkt in Vesting Bourtange wordt beschouwd als één van de mooiste kerstmarkten in Nederland. Logisch want de hele vesting is prachtig verlicht, de bruggen en toegangswegen zijn versierd met duizenden lichtjes en op de vestingwallen staan tientallen verlichte kerstbomen. Als je op zoek bent naar bijzondere kerstdecoratie, dan is dit jouw kerstmarkt! En, als je een snertliefhebber bent, de lekkerste snert vind je bij ’s Lands Huys. Natuurlijk is er ook glühwein en warme chocomel.

Toegang is €3,50 p.p. (kinderen tot 6 jaar gratis). Parkeren is gratis; volg de borden P-Bourtange naar één van de parkeerplaatsen. Honden zijn niet toegestaan.

15 & 16 december | Ultiem kerstgevoel op Dickens Kerstmarkt Leeuwarden

De eerste editie van de Charles Dickens Kerstmarkt in Leeuwarden belooft je het ultieme kerstgevoel. Dat moet wel lukken met de oude binnenstad als decor voor deze nostalgische markt. Het is de grootste kerstmarkt van het noorden met korenzang, straattheater, muziek, vreemde figuren zoals Ebenezer Scroodge, Fagin en de dievenbende. Op ‘Rudolph’s Winter Wonderland’ op het Oldehoofsterkerkhof kun je verscheidene voorstellingen bezoeken. Hier vind je ook allerlei foodtrucks. Op deze kerstmarkt zul je je niet snel vervelen!

De toegang is gratis. Betaald parkeren op de daarvoor bestemde parkeervakken of op één van de P-locaties zoals Zaailand of Oldehove.

15 & 16 december | Wintermarkt op Landgoed Nienoord, Groningen

Tijdens Kerst op Landgoed Nienoord kun je twee dagen lang terecht bij allerlei kerstkramen met regionale en/of biologische producten, delicatessen en cadeaus voor onder de kerstboom. Bekijk de levende kerststal, ontmoet de vrolijke kerstfiguren, maak een ritje met de arrenslee of ga mee met de stoomtrein door de verlichte bossen van Nienoord. Leuk voor de kids: koekjes versieren en een bezoekje aan de schiettent. En let op want op zondag komt de kerstman met zijn elven en deelt cadeautjes uit.

Toegang en parkeren is gratis.

16 december | Voor één dag in de magische wereld van Charles Dickens

Loop voor één dag rond in de magische wereld van Charles Dickens tijdens Dickens’ Day Beerta in Groningen. Notarisklerken, zwervers, wasvrouwen, schoorsteenvegers, de kiepkerel, dames van stand, straatschoffies en natuurlijk de chagrijnige Scrooge. In de straten van het Groningse dorpje Beerta loop je zomaar tegen allerlei personages uit de boeken van Dickens aan. Ook leuk: de sfeervolle fakkeloptocht die de avond ervoor (vrijdag 15 december) wordt gehouden.  Kinderen mogen met hun eigen lampion mee wandelen. De tocht eindigt met een muzikaal optreden.

De toegang is gratis. Parkeren is gratis en kan op de daarvoor aangewezen plekken.

22 december | Nostalgische kerstmarkt in Havelte, Drenthe

Ook Drenthe heeft een Dickens Kerstmarkt en wel in het dorpje Havelte. Het is één van de grootste markten in Drenthe. Het bijzondere aan deze kerstmarkt is dat alle tachtig kramen nostalgisch zijn aangekleed. Naast de kraampjes zijn er muzikale optredens, straattheater en een gezellig kinderplein met leuke activiteiten. Extra bijzonder is de aankomst van de plaatselijke Holtinger Schaapskudde van maar liefst 300 schapen. Je kunt tussen 13:30 en 18:30 uur genieten van dit spektakel.

De toegang is gratis. Parkeren kan o.a. op de parkeerplekken aan de Eursingerkerkweg 2a en Havelter Schapendrift 9 in Havelte.

24 december | Wandel mee met de herders van Balloo 

We sluiten het rijtje af met iets heel anders dan een kerstmarkt maar minstens zo sfeervol: de Herderstocht van Balloo op kerstavond. Tijdens deze 2,5 km lange wandeltocht loop je namelijk over het gezellig verlichte Balloërveld. Een mooie gelegenheid om het kerstverhaal te horen, zien en beleven. De route start om 17:00 uur en eindigt rond 22:00 uur bij de schaapskooi van Balloo waar je een koor kerstliederen hoort zingen. Onderweg vertellen Romeinse soldaten, herders, wijzen en een herbergier een deel van het kerstverhaal. Lijkt ons een unieke ervaring!

Om deel te nemen aan deze bijzonder wandeling moet je je aanmelden op de website. Deelname aan deze wandeling kost €3,- p.p. en de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. 

Heeft u behoefte aan nog meer tips?

Bekijk dan één van onze andere tips op https://www.reisenco.nl/tips/

Geplaatst op: 1 december 2019
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:
Deze pagina delen: