Ga naar boven

De 6 leukste natuurplassen in Drenthe

Dagblad van het Noorden trok eropuit en testte natuurplassen in Drenthe. Hun top 10 van beste natuurplassen in Drenthe is het bewijs: voor zon, zee en strand hoef je niet naar Spanje. De Drentse stranden zijn groter, het water helderder en je hebt er vaak alle ruimte.

Uit de top 10 pikten wij de zes leukste – gratis toegankelijke – strandjes voor het hele gezin. Ga je mee buiten zwemmen in Drenthe?

De 6 leukste natuurplassen in Drenthe

1. De Zandpol (Veenoord)

Echt een tropisch paradijsje verborgen tussen de bossen in Drenthe, want wat is het hier prachtig. Deze wat kleinere plas wordt gerund door vrijwilligers en dat merk je. Het is een en al vriendelijkheid hier. Naast de gemoedelijke sfeer is het zand prachtig, het water helder en door steigers opgedeeld in drie dieptes. Er is een mooie buitendouche, de toiletten zijn keurig en er is genoeg plek om te zonnen op de lekkere ligweides rondom de plas. In de kiosk kun je terecht voor een versnapering en, niet onbelangrijk: er zijn genoeg speeltoestellen. Ook een potje tafeltennis is mogelijk. De Zandpol is meer dan het omrijden waard!

2. Schoonhoven (Hollandscheveld)

Relaxte loungemuziek, een strandpaviljoen en een gigantisch mooi wit strand. En dat van alle gemakken voorzien. Zwemplas Schoonhoven vind je middenin de natuur tussen Elim en Hollandscheveld. De plas is verdeeld in drie gedeelten: een kinderplas, een volwassenenplas en een surfdeel. Naast zwemmen kunnen kinderen zich hier uitleven op de kabelbanen en talloze speeltoestellen. Er is ook een beachvolleybalnet en een groot pluspunt: er zijn voldoende plekjes om lekker in de schaduw te liggen.

3. Kibbelkoele (Kibbelveen)

Nog zo’n bijzonder plekje waar het water van een tropische kwaliteit is en prachtig verscholen tussen de bossen: Kibbelkoele. Door de droogte van de afgelopen tijd is het waterpeil hier vrij laag. Misschien niet zo geschikt voor de echte zwemmers maar daardoor des te fijner voor jonge kinderen. Een kindvriendelijke zwemplas dus waar je ook nog eens een goed overzicht over de plas hebt. Het prachtige zandstrand loopt helemaal rondom en er is genoeg schaduw vlakbij het water.

4. Baggelhuizerplas (Assen)

Deze ‘stadsplas’ vind je op recreatiepark Baggelhuizen bij Assen en heeft alles wat je verwacht op zo’n plek: een groot strand, goede voorzieningen en helder, schoon water. Zijn er kinderen bij zonder zwemdiploma? Heel handig is de lijn die de diepte van het water aangeeft. Er is een kabelbaan, een speeleiland, een vlonder in het water en een glijbaan. Op het terrein vind je ook een kiosk, toiletten, een douche, een een volleybalveld. Zin om je zomerse dagje uit af te sluiten met een barbecue? Dat kan op de speciale bbq-/picknickplaats vlakbij de plas.

5. Ter Horsterzand (Beilen)

Iets meer back-to-basic, want weinig tot geen voorzieningen, maar daardoor des te mooier: Ter Horsterzand. Een échte natuurplas omgeven door groen en prachtige ligplekken op verschillende hoogteniveaus. Je bereikt deze bijzondere plek via een wandeling over een prachtig bospad. Het water is hier ondiep en warm en daardoor perfect voor kinderen. Omdat je vanaf elk punt zicht op de plas hebt, kunnen de kinderen mooi los rondlopen en zwemmen. Neem wel zelf wat te eten en drinken mee, want er is hier geen kiosk! Geen gemis overigens hier op deze unieke plek middenin de Drentse natuur.

6. ‘t Nije Hemelriek

Dit prachtige strandje doet je wanen in de Côte d’Azur in Frankrijk! Prachtig blauw water en een prachtig wit strand. Dit strandje vind je vlakbij Gasselte en Borger. Voor de kinderen is er een velige speelweide waar ze zich uren met water en zand kunnen vermaken. Toe aan een ijsje? Ga dan langs het restraurant ‘t Hemelriek.

Locaties van de 6 leukste natuurplassen in Drenthe

Hieronder vind je de locatie van alle natuurplassen, klik op het vergroot teken rechtsbovenin om de kaart te openen in Google Maps.

Let op: met dit warme weer is er kans op blauwalg in natuurwater. Blauwalg veroorzaakt bepaalde gezondheidsklachten die je liever voorkomt. Wil je in natuurwater zwemmen? Kijk dan op http://www.zwemwater.nl/ om te zien waar je veilig kunt zwemmen.

Heeft u behoefte aan nog meer tips?

Bekijk dan één van onze andere tips op https://www.reisenco.nl/tips/

Geplaatst op: 1 augustus 2019
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:
Deze pagina delen: