Ga naar boven

Antwoord op de meest gestelde vragen over reizen met de nieuwe coronamaatregelen

Update: 3-2-2021

In zijn toespraak op 14 december kondigde premier Mark Rutte nieuwe coronamaatregelen aan: Nederland gaat in een lockdown. En daar zitten we nu nog steeds in. Wat betekent dit voor reizen naar familie, geplande vakanties in 2021 of stedentrips in Nederland? In dit artikel proberen wij de meest gestelde vragen over reizen onder de huidige coronamaatregelen te beantwoorden.

Antwoord op de meest gestelde vragen over reizen met de nieuwe coronamaatregelen

Reizen binnen Nederland

1. Ik wil er graag op uit: mag ik met het openbaar vervoer op pad?
Reizen met het openbaar vervoer is per definitie niet verboden. Maar het wordt ten strengste afgeraden om voor leuke uitjes het openbaar vervoer te gebruiken. Het openbaar vervoer wordt nu zoveel mogelijk gereserveerd voor mensen voor wie het gebruik ervan noodzakelijk is, zoals zorgmedewerkers.

2. Ik wil graag mensen ontvangen die uit de andere kant van Nederland komen, mag dat?
Je mag thuis maximaal 1 persoon, naast het eigen huishouden, ontvangen. Daarbij wordt aangeraden om zo min mogelijk contact te hebben met verschillende mensen. Ook geldt nu het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet (onnodig) naar buiten te gaan. Beperk de komende tijd dus je bezoek tot zo weinig mogelijk mensen per dag en overweeg welke mensen je wel en niet kan ontvangen.

3. Ik mag tot en met 31 maart 2021 niet reizen. Mag ik nog wel op vakantie in Nederland?
Dit mag, maar daarbij wordt wel aangeraden zoveel mogelijk op je vakantieadres te blijven. Ook wordt geadviseerd om buiten de spits te reizen. Naast alle basisregels gelden er in sommige regio’s aangescherpte regels, welke je van tevoren kunt checken bij de gemeente of bij de veiligheidsregio. Daarnaast mag ook tijdens een vakantie een groep maar bestaan uit maximaal 2 personen, tenzij het gaat om een huishouden.

4. Wat als ik tijdens mijn vakantie coronaklachten krijg?
Als je al op je vakantieadres bent en dan plots last krijgt van klachten die lijken op het coronavirus, dan moet je een afspraak maken om je zo snel mogelijk te laten testen in de buurt. Reis dus niet naar huis, maar blijf op het vakantieadres. Ga alleen naar buiten om veilig naar de testlocatie te reizen.

5. Is het nog mogelijk om naar hotels, vakantieparken en campings te gaan?
Ja, dit is nog steeds mogelijk. Maar houdt hierbij rekening dat ook deze plekken de coronamaatregelen hanteren. Dit houdt in dat ook hier alle winkels (tenzij ze levensmiddelen verkopen) en eetgelegenheden zijn gesloten. In hotels is er geen mogelijkheid meer voor roomservice en zijn wellness faciliteiten en zwembaden gesloten. Ook binnenspeeltuinen zijn momenteel niet toegankelijk.

Reizen naar het buitenland

1. Het advies is nu om niet naar het buitenland te reizen, maar is dit advies bindend?
Nee. De keuze om een reis wel of niet door te laten gaan is volledig je eigen verantwoordelijkheid. De rijksoverheid noemt een reisadvies een hulpmiddel, die je kan gebruiken om zelf te bepalen of een reis verstandig is of niet. Sinds de persconferentie van 12 januari 2021 wordt streng aangeraden om reizen naar het buitenland nu uit te stellen tot en met 31 maart. Daarbij vallen alle landen ter wereld nu in code oranje: reis alleen als het écht moet.

2. Wat is het verschil tussen een reisadvies en een reisverbod?
Op dit moment wordt er nog veel gesproken over het (strenge) advies om niet op reis te gaan tot en met 31 maart. Maar sinds kort horen we de ministerpresident ook praten over een reisverbod. Voor sommige landen is het namelijk verboden om in- en uit te reizen vanwege het hoge risico, tenzij je binnen een van de uitzonderingen valt (zoals zorgpersoneel, of buitenlandse partners). Sinds 23 januari 2021 geldt een reisverbod naar Nederland vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

3. Valt bezoek naar mijn familie in het buitenland onder een noodzakelijk reis?
Nee. Volgens de website van de rijksoverheid vallen vakanties en familiebezoeken niet onder noodzakelijke reizen. Wat daar dan wel precies onder valt, is nog steeds niet duidelijk gedefinieerd. Mocht je je nog afvragen of jouw geplande reis onder de term ‘noodzakelijk’ valt, raden wij aan om de website www.nederlandwereldwijd.nl te raadplegen.

4. Wat zijn de gevolgen als ik toch op reis ga naar een oranje gebied?
De situatie kan per land enorm snel veranderen. Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat het land tijdens je reis in lockdown gaat, of dat Nederland geen reizigers vanuit het betreffende land meer binnenlaat. Ook kan dit gevolgen hebben voor of je in quarantaine zult moeten bij thuiskomst. Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor uw reisverzekering, wat je bij je verzekeraar kunt checken.

5. Het is geadviseerd om tot en met 31 maart 2021 geen reis naar het buitenland te boeken, kan ik wel een reis boeken voor daarna?
Dit mag, maar dit is wel op eigen risico. De rijksoverheid kan op dit moment nog niks zeggen over wat er mogelijk zal zijn na maart 2021. Op dinsdag 12 januari 2021 hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge in een persconferentie aangekondigd dat het advies om niet te reizen tot en met 31 maart blijft staan. Ze benadrukten hierbij ook hoe streng dit advies geldt.

6. Moet ik mij laten testen als ik terugkom in Nederland na een buitenlandse reis?
Ja. Sinds 29 december 2020 is het verplicht voor iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland reist, om minimaal 72 uur voor aankomst een negatieve test aan te tonen. Is je test positief, dan mag je niet naar Nederland reizen. Dit geldt voor zowel reizen met het vliegtuig, als reizen met trein, bus, of boot.

Update 20-1-2021: er geldt nu een verplichting voor het aantonen van twee negatieve coronatesten. Dit houdt in dat je zowel een negatieve PCR-test (van maximaal 72 uur oud) als een negatieve uitslag van een sneltest moet aantonen bij reizen naar Nederland. Eenmaal in Nederland geldt een plicht van 10 dagen thuisquarantaine, zowel bij een positieve als een negatieve uitslag van een coronatest. 

7. Welke landen hebben hun grenzen gesloten?
Nu de verschillende mutaties van het coronavirus steeds vaker opduiken, hebben veel Europese landen hun grenzen gesloten. Maar wat betekent dit voor Nederlandse reizigers? In een aantal buurlanden zijn de regels aangescherpt. Dit betekent dat niet alleen vanuit Nederland een negatief reisadvies wordt gegeven voor vakanties of reizen naar deze landen, maar dat ook vanuit deze landen zelf verboden wordt in te reizen (met uitzondering van noodzakelijke reizen). Dit geldt in Europa voor de landen: België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Portugal en Zwitserland.

8. Ik moet tijdens mijn reis door een ander land reizen. Mag ik zo’n ‘doorreis’ zomaar maken?
Voor de meeste landen geldt dat doorreizen mogelijk is zonder het moeten aantonen van een negatieve coronatest. Hierbij geldt wel dat je zo min mogelijk tussenstops mag maken tijdens je reis. Maar dit geldt niet voor alle Europese landen waar een reisverbod geldt. Op de website van ANWB wordt nauwkeurig weergegeven per land wat de voorwaarden zijn.

7. Zijn er nog landen waar ik wel zonder risico naar toe kan reizen?
Op dit moment geldt in alle landen ter wereld code oranje (reis alleen als dat moet, daarbij zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting) of code rood (alle reizen worden afgeraden). Reizen wordt op dit moment dus niet aangeraden, ongeacht om welk land het gaat. De exacte adviezen per land zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

8. Krijg ik een voucher of mijn geld terug voor mijn geannuleerde reis door COVID-19?
Bij een pakketreis (een reis bestaande uit meerdere onderdelen, bijvoorbeeld vlucht en overnachting) heb je recht op je geld terug, wanneer de reisaanbieder je reis annuleert. Wanneer je zelf je reis wilt annuleren en je kan hierbij aantonen dat dit noodzakelijk is omdat de situatie te ernstig is, heb je ook recht op je geld terug. Maar gold er tijdens het boeken van je pakketreis al een ernstige situatie, dan heb je geen recht op je geld terug. In sommige gevallen zal de reisaanbieder een voucher aanbieden. Alles over geld terug en vouchers, kan je teruglezen op de website van ACM Consuwijzer.

Dit artikel wordt, zoveel als mogelijk is, aangevuld met nieuwe informatie.

Bronnen: Rijksoverheid, Nederlandwereldwijd, ANWB, ACM Consuwijzer

Geplaatst op: 3 februari 2021
Geplaatst door: Nienke van der Wal
Deze pagina delen: