Ga naar boven

5 aanraders voor meerdaagse wandelingen door Nederland

Veel mensen wandelen wat af in coronatijd. Juist omdat veel mensen dit jaar hun vakantie in Nederland vieren, zijn Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW’s) populair. In Nederland alleen al heb je meer dan twintig LAW’s, elk met haar eigen bijzonderheden. Wij zetten er vijf op een rijtje die in ieder geval zeer de moeite waard zijn. 

5 aanraders voor meerdaagse wandelingen door Nederland

Lange-Afstands-Wandelpaden voeren door plekken in Nederland waar je anders misschien niet snel zou komen. Vaak kom je tijdens een wandeling andere mensen tegen, goed voor een leuk gesprek tijdens een rustpauze of om een tijdje mee op te lopen.

Het is mogelijk om in je eentje een route te lopen, maar met wat oudere kinderen is het ook een ideale invulling van een gezinsvakantie. LAW’s zijn natuurlijk ook geschikt om één dag of (lang) weekend mee te vullen. Veel mensen maken er een meerjarenproject van om één LAW te lopen.

Het Pieterpad

Het bekendste LAW in Nederland is het Pieterpad. Van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. Een kleine 500 kilometer lange route, verdeeld in 26 etappes, die dwars door de meest uiteenlopende landschappen gaat. Van het uitgestrekte Groninger platteland tot knusse bossen, over heidevelden en langs hunebedden. Hoe verder je komt, hoe vaker er hoogteverschillen zijn, met het glooiende landschap van Limburg als één van de hoogtepunten.

Pieterpad. Foto Martine van der Linden

Het Pelgrimspad

Het Pelgrimspad, ruim 450 kilometer lang, begint bij het Centraal Station van Amsterdam. De wandeling gaat onder meer langs plassen en over de Lek – per pont -, door het polderlandschap van de Alblasserwaard, langs de Afgedamde Maas en over de Drunense Duinen in Brabant. Den Bosch is het eindpunt van de eerste, en startpunt van de tweede helft van deze LAW. Vanaf hier wandel je onder andere door bossen en heidegebieden naar Limburg. De route eindigt iets over de Belgische grens, in Wezet.

Het Trekvogelpad

Wandelaars met een liefde voor vogels vermaken zich op het 414 kilometer lange Trekvogelpad. Deze loopt van Bergen aan Zee naar Enschede. Onderweg gaat de wandeling langs veenweiden, bossen en heiden. Deze LAW is uitgezet in samenwerking met Vogelbescherming Nederland met als doel te laten zien hoeveel verschillende trekvogels naar Nederland komen.

5 aanraders voor meerdaagse wandelingen door Nederland

Het Nederlands Kustpad

De langste LAW van Nederland is het Nederlands Kustpad, goed voor 725 kilometer wandelvermaak. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat dit pad vooral langs de Nederlandse wateren. Het bestaat uit vier LAW’s die op elkaar aansluiten: het Deltapad in Zeeland, het Hollands Kustpad, het Fries Kustpad en het Wad- en Wierdenpad in Groningen. De wandeling gaat dus langs de deltawerken, door veel duinen, door het uitgestrekte Friese landschap bij de Waddenkust en door onder meer het Lauwersmeergebied en Groninger akkerlanden.

Het Grenslandpad

Het Grenslandpad is ruim 360 kilometer lang en loopt door het grensgebied van Nederland en België. Zeeuwse akkerland, de Wester- en Oosterschelde en het bos- en heiderijke Brabant staan op het menu bij deze wandeling. Startpunt is Sluis in Zeeland, eindpunt Thorn in Limburg.

Heeft u behoefte aan nog meer tips?

Bekijk dan één van onze andere tips op https://www.reisenco.nl/tips/

Geplaatst op: 27 augustus 2020
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:

Meer zoals dit:

Deze pagina delen: