Ga naar boven

Tips: leuke en leerzame uitjes voor kinderen

Friesland, Groningen en Drenthe bieden legio uitjes voor kinderen, die onder andere leuk zijn voor de herfstvakantie. Uitjes die bovendien de nieuwsgierigheid prikkelen. Van een huis dat met je hersenen speelt tot het oplossen van een mysterie: wij zetten negen leuke en leerzame uitjes op een rijtje.

Tips voor de herfstvakantie: leuke en leerzame uitjes voor kinderen

Dichtbij gevaarlijke dieren

Giftige spinnen, slangen, kikkers en schorpioenen. Die zijn momenteel van heel dichtbij te zien in Natuurmuseum Fryslân in het kader van de tentoonstelling ‘Gif’. De tentoonstelling vertelt van alles over gif in de natuur en hoe gif kan werken. Maar er zijn dus ook giftige dieren te bewonderen in terraria. Kinderen kunnen bovendien een aantal interactieve spellen doen. De tentoonstelling is dit jaar nog te zien.

Natuurmuseum

In het Natuurmuseum Fryslân zijn giftige dieren van heel dichtbij te zien. Foto: Marcel van Kammen

Gefopte hersenen

Van een vijf centimeter dikke plank af stappen is een eitje! Of toch niet? In Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt in Leeuwarden voelt de stap vanaf de plank namelijk als een sprong in het diepe. En bij een ander spel, ‘Lovejam’, kan je ‘verliefd’ worden op de persoon waarmee je dit spel speelt. Zo wordt er gespeeld met je hersenen op een vermakelijke en leerzame manier. Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt is alleen op afspraak open. Reserveren kan via info@hersenhuis.nl.

Hersenhuis

Josefien in Stressjam.

Tijdmachine

Openluchtmuseum en themapark De Spitkeet bij Harkema is als het ware een tijdmachine. Hier zie je hoe mensen woonden op de Friese en Groningse heide in de periode 1850-1950. De mensen die hier woonden waren arm en leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Hun leven lijkt in de verste verte niet op het moderne bestaan van nu. Een kijkje in een heel andere tijd die kinderen ongetwijfeld zal boeien. Ze kunnen er bovendien een speurtocht doen.

Spitkeet

De Spitkeet toont hoe arme mensen vroeger woonden in deze regio. Foto: De Spitkeet 

Levensechte veenhistorie

Ook in het Veenpark in Barger-Compascuum kunnen kinderen naar een tijd waarvan ze zich vast niet kunnen voorstellen dat die ooit heeft plaatsgevonden. Hier komt namelijk de Drentse veenhistorie tot leven. Rijden met de veentrein of varen met het turfschip door nostalgische dorpen en een bezoek brengen aan een hoogveengebied met echte turfafgraving – inclusief turfsteker. Ook leuk is een bezoek brengen aan de bakker, kruidenier en de klompenmaker.

Gevangenismuseum

Iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oud cachot en een kijkje nemen in een gevangeniscel. Het kan allemaal in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Tijdens de schoolvakantie is het bovendien mogelijk om een rondrit te maken in een oude boevenbus. Die rijdt op woensdag- en zondagmiddag. Verder heeft het Gevangenismuseum onder andere een kids-escaperoom en biedt De Vloek van Veenhuizen spannend vermaak.

Gevangenismuseum 290 PT0LO

Voor kinderen is er van alles te doen in het Gevangenismuseum. Foto: Gevangenismuseum

Wereld aan speelgoed

Museum Kinderwereld in Roden toont de wereld aan speelgoed. Poppen, auto’s, speelautomaten, LEGO en nog veel meer. Kijken is leuk, maar doen is nog leuker. Het museum biedt daarom allerlei mogelijkheden om zelf te spelen. De antieke draaimolen en de bijzondere fietsen zijn met name heel populair.

Mysterie oplossen

Op Landgoed Borg Verhildersum in Leens kunnen kinderen een mysterie oplossen. Cam en Vinnie zijn iets bijzonders op het spoor: een speciale “formule”. Kinderen kunnen, met een speciale tablet met Cam en Vinnie mee speuren over het landgoed. Ze ontdekken van alles, waaronder spannende verhalen van oud-bewoners.

Story World

Strips, animaties en games staan centraal in Storyworld in het Groninger Forum. Kinderen kunnen hier de geheimen van grote verhalenvertellers ontrafelen. Want elke superheld, slechterik en stripfiguur ontstond met één potloodstreep op een papier. Ook is het mogelijk om zelf te tekenen, gamen, animeren en programmeren. In de herfstvakantie is een expositie over PAC-MAN te zien: ‘Wakawaka! 40 jaar PAC-MAN’.

Storyworld Strip

Kinderen kunnen in Storyworld geheimen van grote verhalenvertellers ontrafelen. Foto: Storyworld

Speuren door een klooster

Het is Oktober Kindermaand bij Klooster Ter Apel. Dus: volop vermaak voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Gratis bovendien in het weekend en in de herfstvakantie. Deze maand is er een speurtocht door het middeleeuwse klooster. De tocht gaat door de Kruisgangen. In de verschillende kloostervertrekken kunnen kinderen zoeken naar voorwerpen. Door een raadsel op te lossen krijgen kinderen een cadeautje.

Klooster

In Klooster Ter Apel kunnen kinderen een speurtocht doen. Foto: Klooster Ter Apel

Heb je behoefte aan nog meer Moois van het Noorden?

Bekijk dan één van onze andere tips op https://reisenco.nl/moois-van-het-noorden/

Geplaatst op: 13 oktober 2020
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:
Deze pagina delen: