Ga naar boven

Rondreis in eigen land: De Hunebed Highway

Een rondreis of roadtrip hoeft niet altijd ver van huis, want wist je dat je in Drenthe een leuke roadtrip kunt maken via de Hunebed Highway? Wij stippelden alvast een mooie complete Hunebed Highway-route voor je uit. Ideaal voor een korte vakantie of een weekendje weg in Nederland!

Rondreis in eigen land: De Hunebed Highway

Roadtrip langs prehistorische grafkamers via de Hunebed Highway

Vroeger dacht men dat ze door reuzen gemaakt waren. Want zulke grote stenen, op elkaar gestapeld door mensen? Dat was onmogelijk. Drenthe en de hunebedden, ze horen bij elkaar. Je vindt er maar liefst 53 verspreid over de provincie. Via de Hunebed Highway (de N34) kun je veel van deze prehistorische grafkamers bezoeken. De N34 loopt van Zuidlaren tot Coevorden en voert je langs een groot deel van de Drentse hunebedden. Nu horen we je denken, “maar op een gegeven moment heb ik die grote stenen wel gezien?” Gelukkig is er nog veel meer te zien en te beleven tijdens je roadtrip in de Hondsrug.

Alvast een eerste tip: let tijdens je roadtrip goed op de blauw-rode borden om geen enkel hunebed te missen. Deze wijzen je in de juiste richting. Elk hunebed heeft een D-nummer.

D3 & D4 | Speuren naar Hunenborg & op bezoek bij Molenmuseum De Wachter

Je kunt de route van het noorden naar het zuiden van Drenthe rijden of andersom. Wij starten in het noorden van Drenthe bij het Zuidlaardermeer. Je vindt hier de ‘Hunenborg’, dat zijn de hunebedden D3 en D4. Ze liggen verscholen tussen twee oude boerderijtjes vlakbij het dorpje Midlaren.

Rijd daarna via Zuidlaren terug naar de Hunebed Highway en stop onderweg bij Molenmuseum De Wachter. Deze oude korenmolen neemt je mee terug naar het midden van de 19e eeuw, maar is veel meer dan een molenmuseum alleen. De werkende molen heeft ook een 19e-eeuwse olieslagerij, kruidenierswinkel, klompenmakerij en nog veel meer. Erg leuk om met kinderen te bezoeken.

D6, D7, D8 & D9 | Wandelen in het archeologisch reservaat

Vervolg je route na een kop koffie over de N34 en sla af richting Tynaarlo om hunebed D6 te bereiken. We duiken de natuur in! D6 is één van de mooiste hunebedden van Drenthe omdat alle grote stenen nog precies zo liggen zoals ze 5000 jaar geleden zijn neergezet. Hier moet je waarschijnlijk even de auto parkeren en een stukje lopen om hem te zien.

Rijd je verder, dan vind je rechts van de weg aan de rand van het bos, naast de heide: hunebed D7. Vlakbij staat D8, een vrij compleet hunebed dat langs een wandelpad ligt. Beide grafkamers liggen in natuurgebied De Strubben-Kniphorstbos, het enige archeologische reservaat van Nederland. Dus, als je zin hebt om even de benen te strekken is het zeker een aanrader om hier een korte wandeling te maken over de heide, zandvlakten en langs grafheuvels. Terug van je wandeling vervolgen we de route. Als je goed oplet zie je onderweg aan de linkerkant D9, een kleiner hunebed.

D10 & D11 | Van de Gasterse Duinen naar de Mammoetboom uit 1926

Via de dorpjes Anloo en Gasteren kom je uit bij D10, die wat afgelegen aan de rand van de Gasterse Duinen staat. Dit hunebed is helaas niet meer compleet. Om hunebed D11 te vinden ga je naar natuurgebied Balloërveld bij Anloo waar je op een open blek in het bos D11 vindt. Van dit hunebed ontbreekt maar één deksteen, maar je kan nog goed zien hoe groot hij was. Je kunt in dit natuurgebied even wandelen of je rijdt door naar Pinetum ‘Ter Borg’. Wandel door de bomentuin en verwonder je over de kleuren en vormen van de verschillende naaldbomen. En mis hier niet de torenhoge ‘Mammoetboom’ uit 1926!

Kun je de route niet in één keer rijden? Overnacht in De Koningsherberg in het pittoreske dorpje Anloo of rijd nog een stukje door naar het dorpje Eext en overnacht in Hotel Restaurant De Rustende Jager.

D12, D13 & D14 | Spelen in Rijk der Kabouters of Attractiepark Drouwenerzand

Rondom het dorp Eext liggen de hunebedden D12, D13 en D14. Op rondreis met de kids? Dan is het tijd voor wat actie! Voor de allerkleinsten is er een kabouterpad, op zoek naar alle kabouters in het sprookjesachtige kabouterbos in familiepark Rijk der Kabouters. Of ga met de oudere kids naar het voordeligste uitje van Nederland: Attractiepark Drouwenerzand.

D26 | Wandelen door de toppen van de bomen

Na wat speelvertier is het tijd om de roadtrip te vervolgen. Ga terug naar de N34 en rij naar Drouwen. Als je D19 en 20 niet wilt missen dan sla je af bij Rolde. Maar de D26 bij Drouwen is een echte must-see. Bij dit middelgrote hunebed werden onder meer de resten van 157 potten, honderdnegenenvijftig stukken aardewerk, stenen wapens, gereedschappen en barnstenen kralen gevonden. Je vindt D26 met vijf dekstenen tegen de rand van het bos. Rijd door naar het Buitencentrum Boomkroonpad. Daar loop je letterlijk door de toppen van de bomen. Hier kun je ook het kind in jezelf naar buiten brengen.

D21 t/m D30 | Het hunebed walhalla: Borger

Terug naar de Hunebed Highway waar je de hunebedden D21 t/m D29 vindt rondom Borger. Aan de rand van het dorpje staat Hunebed D27, de grootste van Nederland en één van de weinige hunebedden waar resten van mensen zijn gevonden. Echt bijzonder dus! Je vindt het grootste hunebed bij het Hunebedcentrum. Maak hier een reis door de ijstijd naar de steentijd en sta oog in oog met hunebedbouwers, bezoek hun huizen en ontdek hoe hunebedden werden gebouwd.

Een rammelende maag gekregen? Schuif dan aan bij pannenkoekenrestaurant De Deugniet in Borger. Net buiten het dorp staan hunebedden D28 en D29 gezellig naast elkaar tussen een krans van bomen. Niet te hard rijden, want je rijd deze twee oude graven anders zo voorbij. Verder rijdend kom je bij Exloo middenin het bos hunebed D30 tegen. Hier kun je ook de unieke Keramiektuinen Galerie Harwi bezoeken en leuk voor de kinderen: speeltuin Kabouterland Exloo.

Ben je met de camper? Overnacht dan bij Camperplaats Nuuverstee net buiten Borger of, iets verder doorrijden, in Exloo op Camping Exloo. Slaap je liever in een hotel? Dan raden we je Hotel De Meulenhoek in Exloo aan.

D31 | Langs een oud gletsjerdal & levensgrote reuzen bij Ellert en Brammert

Hunebed D31 is wat minder bekend en ziet er misschien niet heel fraai uit. Maar er hangt hier een prehistorische sfeer, waardoor het een leuke belevenis is om deze toch te bezoeken. Onderweg kom je ook langs een oud gletsjerdal en niet ver van de Hunebed Highway loop je bij Openluchtmuseum Ellert en Brammert letterlijk terug in de tijd. Kom erachter hoe deze levensgrote reuzen leefden, neem een kijkje in de oude gevangenis of bewonder het werk in de houtzagerij.

D32 t/m D37 & D49 t/m D51 | Toeren door Odoorn, Lijndijk en Valthe

Rijd je verder, dan kun je nog D32, D34, D35, D36, D37 bezoeken. Deze hunebedden zijn gelegen rondom de dorpjes Odoorn, Lijndijk en Valthe. Ga je via de N376 van Schoonoord richting Noord-Sleen dan kom je terecht bij hunebed D49, ook wel ‘De Papeloze Kerk’ genoemd. Hier werden ooit kerkdiensten gehouden waarbij het hunebed als podium diende. In de buurt staan ook D50 en D51. D50 is vooral mooi omdat hij nog redelijk compleet is en omringd wordt door kransstenen. Deze stenen staan rondom het hunebed als een soort ‘schutting’.

Als je wilt overnachten dan raden we het authentieke Hotel Odoorn aan, een voormalig Drentse boerderij. En ga zeker een hapje eten bij de bijbehorende bistro La Finca.

D41 t/m D47 | Eindpunt Emmen

De hunebedden D41 t/m D47 liggen allemaal in de buurt van de stad Emmen. Een mooi eindpunt van je tour over de Hunebed Highway. Wil je nog meer van de natuur genieten? Dan raden we je aan om het gevarieerde landschap van de Veenkoloniën te verkennen. Ga je liever wat leuks doen met de kinderen? Breng dan een bezoek aan dierentuin Wildlands, een wereld vol avontuur.

De Hunebed Highway route uitgestippeld

Hieronder hebben we de hele route voor je uitgestippeld. Klik op het icoon rechsbovenin om het scherm in Google Maps te openen.

 

Heeft u behoefte aan nog meer tips?

Bekijk dan één van onze andere tips op https://reisenco.nl/tips/

Geplaatst op: 12 februari 2020
Geplaatst door: Ivo van Ewijk
Deze pagina delen:

Meer zoals dit:

Deze pagina delen: